Обрізка плодових дерев навесні
Це дуже важлива частина догляду за деревами. Так вони будуть рости здоровими і розширюватися. Також обрізка дуже впливає на можливість рослин плодоносити. Варто пам'ятати про неї, якщо хочете отримати великий і хороший урожай. У цій статті ви дізнаєтеся, коли підрізати фруктові дерева і як краще це зробити.
Правильна обрізка фруктових дерев - необхідна умова для того, щоб успішно їх виростити. Якщо не доглядати за рослиною таким способом, воно принесе менші плоди і отримає занадто щільну крону (вгорі). Крона не пропустить світло до плодів, тому вони почнуть дозрівати повільніше. Процедура обрізання також важлива, щоб сформувати дерево належним чином.
Як правильно обрізати плодові дерева
Потрібно використовувати для такого догляду спеціально призначені інструменти. Вони зроблять ділянку різання рівним, з нього не зникнуть смоли. Однак будь-яка велика рана повинна бути захищена відповідною садовою маззю. Це вбереже відкрите місце від проникнення грибків і шкідників всередину дерева.
Можна виділити кілька типів обрізки:
-
Проріджування гілок
Потрібно повністю видалити гілку: для цього відріжте її в тому місці, де вона починається (від стовбура або більше гілки). Такий тип процедури рідко використовується, адже воно робить масу дерева меншою (при цьому не впливає на його розміри) і не стимулює його зростання в подальшому. Після того, як ви прорідити рослина, воно буде виглядати не настільки масивним, як раніше.
-
Неселективний тип
Обрізуйте гілки там, де хочете. Таким чином, на місці, де зробите обріз, з сплячих бруньок почнуть відростати Волчкова пагони. Завдяки такому типу обрізки рослини стануть більш пухнастими і густим, при цьому розмір кущів або дерев не зміниться.
-
Селективний тип
Це виборча весняна обрізка дерев: потрібно видалити гілку до бічних або до нирки. При цьому бічна гілка повинна бути діаметром приблизно як половина того втечі, який ви хочете видалити. Якщо діаметр гілочки три міліметри або навіть менше, то потрібно видаляти її на нирках. Завдяки виборчому типу процедури можна зробити кущ нижче, при цьому зберігши його природну форму. Але врахуйте, що не всі рослини здатні винести інтенсивну селективну обрізку.
Обрізка яблуні навесні і обрізка груші навесні
Краще робити її таким способом - основний стовбур по центру, а також гілки від нього відходили під значним кутом. Коли дерево буде поступово рости, провідник напевно нахилиться через важкість плодів - тому затінить нижні гілки. Якщо це трапиться з вашими деревами, потрібно обрізати частину основного пагона зверху.
Завдяки цій обрізці середина крони буде краще освітлюватися, а нові гілки стануть рости вгору (замінюючи таким чином основний пагін, який ви видалите). Якщо виникне необхідність, варто щороку обрізати верхівки бічних гілок. Це дозволить вам діставати всіх частин рослини.
Обрізка персика навесні і обрізка абрикоса навесні
Ці культури характеризуються рясним зростанням. Тому якщо ви хочете щороку отримувати з них відмінний урожай, то потрібно інтенсивно обрізати їх крону. Якщо хочете, щоб дерева були невисоким для легкої роботи з ними, то видаляйте вершину крони і ті гілки, які ростуть дуже низько (недалеко від землі).
Не варто занадто підгодовувати абрикос і персик після того, як відріже рослини. Адже є ризик, що через свого інтенсивного зростання обрізані гілки швидко відшкодуються. Також якщо влітку вони будуть надмірно рости, то взимку більш імовірно зможуть пошкодитися. Можна обрізати персики або абрикоси в момент, коли вони цвітуть. Це стане профілактикою раку, який зазвичай поширюється саме в холодну пору.
Обрізка вишні навесні
Коли дерево молоде, у нього формується крона по типу ярусу (з центральною основою-провідником). Коли вишня поступово старіє, то можна вирізати втечу, який лідирує, щоб змінити крону. Вишні обрізають таким же способом, як і персик, але не настільки сильно. Адже інакше є ризик, що дерево пошкодять морози - і воно буде жити менше.
Що потрібно врахувати?
● Період обрізки
Багато людей задаються питанням, коли і як правильно обрізати дерева . Садівники і садівники рекомендують два періоди. Обрізка дерев фруктових здійснюється в одному з них. Ви можете зробити це навесні (перед початком доброї вегетації) або восени. Деякі види можуть вимагати двох обробок в рік, але це рідко.
Точні дати різання залежать від багатьох факторів. Вибір підходящого моменту залежить від погодних умов, а також від конкретних видів. Яблуні, груші і сливи обрізають першими - з середини лютого до кінця березня і в серпні. Інші види, такі як вишня і персики, обрізаються пізніше. Для них восени рекомендується стрижка, так як навесні вони частіше страждають від грибкових захворювань.
Найкраще вибрати безхмарний, а не дощовий день. Оптимальний варіант - тепла погода при температурі близько 0 градусів за Цельсієм, але ви можете зробити обрізку, навіть якщо на градуснику буде близько -8 градусів. Якщо зовсім недавно були хмари, висока вологість або стався раптовий зміни погоди, варто відкласти процедуру для більш сприятливого моменту.
Обрізка фруктових дерев взимку або навесні дуже схожа. Почніть її, видаливши гілки, які затінюють крону. Також потрібно вкоротити ті, що перекривають один одного і лежать в безпосередній близькості. Варто вирізати один з двох пересічних пагонів. Гілки, які ростуть не зовні, а всередині крони дерева, також видаляються. У цей момент крона може здатися рідкісної, але коли з'являється листя, вона швидко потовщується.
Іноді обрізка проводиться з використанням відповідної техніки. Це залежить від виду рослини, але загальне правило однаково для всіх. Дерева зрізаються під кутом 45 градусів. Гілки видаляються на місці за потовщенням, садівники називають його «кільцем». Нові пагони вкорочують на 1/3 до 2/3 і обрізають після живого зачатка. Можливо, в наступному році на цьому місці виросте нова гілка.
● Наявність шкідників чи хвороб
Є ще один сигнал, коли підрізати фруктові дерева. Якщо на окремих гілках рослини є численні ознаки шкідників або того, що рослина має захворювання грибкового походження, це означає, що прийшов час обробляти дерева. У цьому випадку видаліть всі заражені гілки.
Відразу після весняної обрізки дерев варто використовувати засоби захисту рослин з урахуванням виду дерева і типу захворювання, яке їх заразила. Завдяки цьому хвороба не буде поширюватися. Заражені гілки потрібно якомога швидше спалити. Якщо ви вирішите втрутитися в процес обрізки фруктових дерев, варто використовувати відповідну садову мазь. Протягом вегетаційного періоду дерева з ранами з більшою ймовірністю можуть заразитися грибковими захворюваннями, тому дуже важливо ретельно захистити місця після обрізки.
Обрізка дерев після посадки
Перший зріз багатьох фруктових дерев проводиться відразу після посадки. У цього є дві основні мети:
● щоб рослина краще сприйнялося на новому місці;
● щоб розвиток великих гілок не було для нього дуже важким.
Врахуйте, що це буде перший з чотирьох формуючих зрізів. Інтенсивна обрізка дерев відразу після посадки особливо важлива для невеликих і більш слабких дерев. Вона також проводиться в більш слабких грунтах і менш родючих місцях.
Підрізування дерев після посадки потрібно звести до мінімуму: тільки трохи укоротите пагони і добре подбайте про вигин гілок від направляючої - для цього вам знадобляться відповідні затиски. Направляючу гілку можна вкоротити до 40 см і обрізати по діагоналі над ниркою. При першій обрізку дерев приберіть всі гілки, які ростуть на висоті менше 50 см над землею. Інші бічні пагони варто вкоротити на 1/3 їх довжини.
Найпоширеніші помилки при обрізанні
Недолік практики часто завдає серйозної шкоди саду. Дерева слід обробляти, видаляючи з них гілки твердою рукою, але дуже ретельно вибираючи місце і час обробки. Найпоширеніша помилка - обрізати занадто близько до бруньки. Якщо місце обрізки торкнеться бруньки, новий пагон не буде рости або буде слабким і сприйнятливим до пошкоджень від вітру або хвороб.
Обрізка дерев фруктових - зазвичай нелегкий процес. Багато садівники не знають, скільки гілок потрібно видалити. Тому обрізка часто буває занадто сильною. Якщо їх обрізати занадто інтенсивно, вони швидко виростуть і стануть пишними, що далеко не завжди потрібно.
Проте, найбільш поширена причина грибкових захворювань кори - використання невідповідних засобів. Секатори, вигнуті під неправильним кутом або погано заточені, можуть викликати великі ушкодження на місці розщеплення. Врахуйте, що підрізні ножиці діляться на дві групи для різних цілей. Одними обробляються живі пагони, іншими - сухі. Більш того, після кожного розрізу інструмент потрібно очищати спиртом. Це гарантує, що ви не перенесете хвороботворні мікроорганізми на різні рослини.
Як обрізати старі фруктові дерева
Обрізка старих фруктових дерев, як і більш молодих, відбувається восени або навесні. Більшість садівників воліють осінньо-зимову обробку, яка проводиться відразу після збору врожаю. При обрізку дерев, переконайтеся, що корона має певну форму.
У старих дерев часто занадто громіздка крона, яку потрібно зменшити. Чим нижче дерево, тим легше доглядати і використовувати засоби захисту рослин. Крім того, збирати урожай з нього тоді набагато простіше. Для старих дерев необхідний дуже інтенсивний зріз. Яблуні, груші та волоські горіхи добре сприймають таку процедуру, інакше - вишні і сливи. У їхньому випадку «омолоджуючу» обрізку можна розтягнути на 2-3 роки.
Перший крок - вирізати всі сухі і порожні гілки. Залишайте тільки здорові і ті, що дають листя щороку. Молоді пагони потрібно стандартно вкоротити на 1/3 їх довжини. Однак в разі старих дерев найважливіше вкоротити крону. Головне, не чіпати напрямні гілки. Але можна добре обрізати ті, які безпосередньо від них відходять. Передбачається, що під час обрізання для «омолодження» має залишатися тільки близько 2/3 всіх гілок.
Врахуйте наші рекомендації, щоб правильно обрізати фруктові дерева. Тоді вони стануть здоровими, будуть добре рости - і приносити багато плодів, які ви зможете легко зривати. Бажаємо успіхів!
- Коментарії